Toezicht en bestuursverslag

  • dec 2018
  • PPO-NK Community Support
  • ·
  • Aangepast mrt 2019
  • 883
  • PPO-NK - community beheer
  • secretariaat PPO-NK
PPO-NK Community Support
Jaarverslag 17-18 - Kwaliteit
  • Astrid Ottenheym MLE/ME
  • secretariaat PPO-NK
  • PPO-NK - community beheer

Dit schooljaar was het eerste jaar van ons nieuwe ondersteuningsplan 2017 - 2021. Een ondersteuningsplan waaraan we intensief hebben gewerkt met alle betrokkenen in onze regio. De afgelopen drie jaar is er gebouwd aan een organisatienetwerk waarin kinderen, ouders en professionals samenwerken. Niet vanuit een blauwdruk, maar vanuit vragen die zich in de praktijk voordoen. Het bestuur heeft zijn toezichthoudende rol het afgelopen jaar onder de loep genomen en gekeken hoe het netwerk van professionals kan worden ondersteund en gefaciliteerd. In dit verslag gaan we in op de belangrijkste ontwikkelingen.

Strategische koers
Met het nieuwe ondersteuningsplan 2017-2021, dat door het bestuur in maart 2017 werd vastgesteld, zijn zes strategische thema’s onze leidende principes. Ze krijgen steeds meer betekenis. Dit schooljaar hebben we deze thema’s in de werkgebieden en netwerkgroepen doorvertaald in de activiteiten van ons jaarplan en in de begroting die daaraan is gekoppeld. We hebben ze ook zichtbaar gemaakt in onze verantwoording en rapportages, zoals dit jaarverslag laat zien.

De commissie kwaliteit en innovatie en het bestuur heeft drie keer per jaar de voortgang op de strategische perspectieven besproken en geëvalueerd. We zien dat er goede stappen zijn gezet.

Passend onderwijs is geen lineair proces, het is vooral mensenwerk. Een dynamisch proces van bewegingen in ons netwerk die we observeren, analyseren, stimuleren en waar nodig bijsturen. We zien dat er zowel wordt gekeken naar wat het kind nodig heeft, als naar leerkrachten. Wat hebben zij nodig aan ondersteuning en professionalisering? Een dialoog hierover vraagt om een open houding, het tonen van kwetsbaarheid en een veilig gespreksklimaat. Het TOP dossier, dat nu volledig is geïmplementeerd op alle reguliere scholen, helpt hierbij. De schoolteams maken gebruik van het bijbehorende trainingsaanbod.

De samenwerking in de werkgebieden komt goed op gang. Meer en meer wordt er zorgvuldig gekeken naar vragen in de wijk en hoe die gezamenlijk op te pakken. Scholen, consulenten en leerplicht werken actief samen aan het voorkomen en tegengaan van kinderen zonder leertraject (thuiszitten).

Governance
De scheiding tussen bestuur en intern toezicht is georganiseerd op basis van een managementstatuut en toezichtkader dat dit schooljaar opnieuw is vastgesteld. Daarmee evalueerde het bestuur ook zijn eigen functioneren. In aanvulling hierop besprak het bestuur in maart 2018 de totstandkoming van haar eigen besluitvormingsproces. Zij bracht op dit onderdeel verbetering aan, zodat de besluitvorming geen vertraging meer oploopt. Eveneens is door een werkgroep governance een toezichtskader en huishoudelijk reglement opgemaakt. Ook zijn de bestuurscommissies (auditcommissie financiën, commissie kwaliteit en innovatie en de remuneratiecommissie) gestart. Daarmee voldoet PPO-NK nog niet aan de wettelijke eisen. ‘Het intern toezicht is niet voldoende onafhankelijk georganiseerd. Leden van het algemeen bestuur zijn ook schoolbestuurder en hebben daarom een 'dubbele pet', schreef de Inspectie.

Begin 2018 heeft het bestuur een opdracht verstrekt aan een extern bureau om een brede evaluatie van de governance uit te voeren. Op basis van deze rapportage (mei 2018) heeft het bestuur besloten toe te werken naar het two-tiermodel. Dit model sluit aan bij de huidige inrichting van het professionaliseringsmodel als netwerkorganisatie: de structuur volgt de inhoudelijke doelen, volgt strategie. Zo wordt tevens de professionele governance in de netwerkgebieden geborgd: ‘De leerkracht meer aan zet’. De eerste uitwerkingen om te komen tot een nieuwe governance zijn deze verslagperiode voortvarend opgepakt.

Kwaliteitszorg
De netwerkgroep beleidsmedewerkers is dit schooljaar een dialoog gestart over de kwaliteitszorg van de lichte en basisondersteuning op de scholen. Hun notitie is begin 2018 in het besturenoverleg vastgesteld. Zij gaan onderzoeken of het instrument van begeleide zelfevaluatie een passende werkwijze is.

De Inspectie bezocht in maart 2018 ons samenwerkingsverband in het kader van hun reguliere toezicht. Zij sprak lovende woorden over onze duidelijke visie, de samenwerking in het netwerk (delen en leren met elkaar) en de wijze waarop jeugdhulp en onderwijs samenwerken. De Inspectie concludeert dat passend onderwijs op tijd beschikbaar is voor iedereen.

Financiën
De begroting 2017-2018 is in juli 2017 goedgekeurd, de meerjarenbegroting kon in januari 2018 worden vastgesteld. Het bestuur heeft een dialoog gevoerd over de vraag hoe om te gaan met een stijging van de baten tijdens het begrotingsjaar. Het samenwerkingsverband wil transparant zijn over de baten en lasten. De Inspectie constateert dat nog beter gestuurd kan worden op een doelmatige besteding van middelen en dan vooral op de besteding van de gelden voor de basis en lichte ondersteuning. Om die sturing te realiseren is het van belang dat schoolbesturen zich hierover verantwoorden.

Planning en Controle
Elke vier maanden bespreekt het bestuur met de algemeen directeur de trimesterrapportage. Hierin staan veel waardevolle cijfers, trends en inzichten. De rapportage stelt ons in staat om de voortgang van de doelen te bewaken en tijdig te anticiperen op nieuwe ontwikkelingen. Het bestuur heeft gevraagd om een nieuwe vorm van trimesterverantwoording te onderzoeken. Doel hiervan is om (nog) meer zicht te krijgen op ‘cruciale indicatoren passend onderwijs’. Onze adviezen zijn inmiddels in een nieuwe vorm uitgewerkt. In het kader van de inwerkingtreding van de AVG is uitwerking gegeven aan het privacyreglement. PPO-NK heeft inmiddels de juiste technische en organisatorische maatregelen genomen om persoonsgegevens te beveiligen. Er zijn geen meldingen over datalekken gedaan.

Tot slot
PPO-NK blijft een lerende gemeenschap waar onderwijsprofessionals dagelijks het beste uit zichzelf en uit kinderen halen. We kijken vol vertrouwen uit naar de komende periode waarin we ons handelen verder verbreden en verdiepen, met als doel het optimaal vervullen van onze maatschappelijke opdracht. Wij willen iedereen bedanken voor de inzet, betrokkenheid en geleverde prestaties.