Werkgebieden

  • dec 2018
  • PPO-NK Community Support
  • ·
  • Aangepast mrt 2019
  • 800
  • PPO-NK - community beheer
  • secretariaat PPO-NK
  • Astrid Ottenheym MLE/ME
PPO-NK Community Support
Jaarverslag 17-18 - Toekomst
  • Astrid Ottenheym MLE/ME
  • secretariaat PPO-NK
  • PPO-NK - community beheer

Wij hebben het passend onderwijs in Noord-Kennemerland georganiseerd in acht werkgebieden, dicht bij huis. In ieder werkgebied werken scholen en gemeenten als een netwerk met elkaar samen. Ze leren met en van elkaar. Elke vier maanden bespreken ze relevante zaken. Wat zijn de kernmerken van de leerlingen? Welke onderwijsbehoeften zijn er? Individueel of bij een groep leerlingen? Onze consulenten hebben hierbij een coördinerende en verbindende rol. Consulenten zijn tevreden met het werken in de werkgebieden. De scholen kennen elkaar en meer en meer worden zorgen en vragen met elkaar besproken. In werkgebieden is nog niet het gevoel, dat men er met elkaar een dekkend netwerk vormt. Vanuit de nieuwe governance werken wij hier wel met elkaar naar toe.

De besteding van onze financiële middelen is voor een deel gekoppeld aan de werkgebieden: elk werkgebied beschikt over een eigen budget voor extra ondersteuning. Het budget is gebaseerd op het aantal leerlingen binnen het werkgebied. Werkgebieden kunnen het budget op drie manieren uitgeven:

Ontwikkelingen in het verslagjaar
In totaal was voor de acht werkgebieden dit schooljaar ruim € 2 miljoen beschikbaar. De verdeling over de acht werkgebieden is hieronder te zien.

De besteding van het budget per werkgebied is divers. Drie werkgebieden hebben meer uitgegeven dan het beschikbare budget. Zij hebben hiervoor dat deel aangesproken dat nog beschikbaar was van vorig jaar. Twee gebieden hebben minder uitgegeven dan het beschikbare budget. Deze werkgebieden hadden het schooljaar daarvoor hun budget volledig opgemaakt.

Scholen zijn bewuster en terughoudender gaan besteden. We zien dat de werkgebieden een dialoog voeren over de samenhang tussen budget en ondersteuningsvragen. Het is een leerproces om het budget gericht in te zetten en om zo maatwerk te realiseren. De netwerkgroep werkgebieden monitort en analyseert drie keer per jaar de ontwikkeling in de werkgebieden. Zij zoeken naar andere variabelen dan het aantal leerlingen voor de bepaling van het budget.

De scholen weten elkaar binnen het werkgebied steeds beter te vinden. Daardoor wordt er sneller geschakeld en beter samengewerkt en hebben de scholen daadwerkelijk invloed op het te besteden budget. Toch wordt de expertise van andere scholen nog vaak gezocht via tussenkomst van de consulent.

We vinden het belangrijk om het onderlinge contact tussen de scholen te versterken, zodat ze elkaar steeds meer gaan ondersteunen en een zo veel als mogelijk dekkend netwerk te krijgen. De rol van de intern begeleider is hierbij cruciaal. We ervaren dat er bij personeelswisselingen vragen ontstaan over de ondersteuningsstructuur van de eigen school, gebruik van het TOP dossier en over onze procedures en werkwijze. Daarentegen ervaren we dat minder ondersteuning van ons wordt gevraagd op het niveau van de lichte ondersteuning.