1. Een dekkend netwerk voor ouders

  • jun 2023
  • PPO-NK - community beheer
  • ·
  • Aangepast 30 jan
  • 94
PPO-NK - community beheer
Samen voor kwaliteit 2023
  • Eva Schmidt-Cnossen

Ouders zijn verantwoordelijk voor het welzijn en de ontwikkeling van hun kinderen. Partnerschap met ouders is cruciaal bij passend onderwijs. Het gaat erom dat ouders perspectief zien voor hun kind. We erkennen de regiefunctie van ouders en brengen hen in positie als wettelijke vertegenwoordiger van hun kind, zodat zij hun eigen kracht kunnen inzetten.

Ouders praten in multidisciplinaire overleggen (mdo's) continue mee over ontwikkelingsplannen voor hun eigen kind. Daarnaast denken ze in verschillende netwerkgroep na over bredere thema's vanuit hun ouderrol. De afgelopen tijd heeft de netwerkgroep van het Oudersteunpunt nagedacht over de doorontwikkeling van het Oudersteunpunt, het organiseren van nieuwe oudercafés en de pilot van de buddy's.

Ouders zijn een belangrijke informatiebron voor uitdagingen in het welbevinden van hun kind. Zij zijn onmisbaar in het onderwijsproces. Wanneer een kind extra ondersteuning krijgt vanuit het Samenwerkingsverband, gebeurt dit altijd vanuit een multidisciplinair overleg (mdo) met ouder, kind, leerkracht en een consulent van het Samenwerkingsverband. Eventueel sluiten andere professionals aan. In het mdo wordt door het TOP dossier in te vullen samen nagedacht over de behoeften en mogelijkheden. Samen wordt er een plan opgezet, zodat het kind (weer) perspectief heeft voor de toekomst.

Ouders denken niet alleen mee over de ontwikkeling van hun eigen kind. In verschillende netwerkgroepen sluiten ouders aan om mee te denken met de werkwijzen en het beleid van het Samenwerkingsverband. Daarnaast is er ook een Netwerkgroep speciaal voor ouders. In deze Netwerkgroep komen ouders samen om met elkaar over de vraag na te denken waaraan ouders behoefte hebben en wat het Samenwerkingsverband hierin kan betekenen. Als een kind extra ondersteuning nodig heeft, verdwalen ouders vaak in de vele regels en versnipperde informatie. De Netwerkgroep van het Oudersteunpunt heeft dan ook hard gewerkt om antwoorden te geven op veelvoorkomende vragen; deze zijn te lezen op http://www.oudersteunpunt.nl/ . Deze website, ontwikkeld voor en door ouders, is een centrale plek voor onafhankelijke informatie over passend onderwijs. Reacties op het Oudersteunpunt zijn positief: de thema's zijn helder en de vragen zijn herkenbaar voor ouders.

Netwerkgroep Oudersteunpunt

Verslag 1+2e trimester periode

De Netwerkgroep van het Oudersteunpunt is in de periode januari – juli drie keer bij elkaar geweest. Hieronder een korte reflectie op de inhoudelijke punten waarover de dialoog is gevoerd:

  • 16 januari 2023: Deze dialoogbijeenkomst stond in het teken van de samenwerking met het samenwerkingsverband VO om samen een jeugd- en Oudersteunpunt op te richten. Dit wordt door iedereen als een zeer waardevolle stap gezien. Het VO zal de reeds ingezette koers van het Oudersteunpunt van PPO-NK volgen. Hoe het jeugdsteunpunt eruit zal komen te zien gaan we gezamenlijk onderzoeken.
  • 17 april 2023: Deze dialoogbijeenkomst stond in het teken van een project wat opgestart wordt door het Samenwerkingsverband: SOOS. Klik hier voor meer informatie over het project. Er is met het vraagstuk onderzocht welke rol ouders krijgen in dit project.
  • 26 juni 2023: Deze dialoogbijeenkomst stond in het teken van de ontmoeting en het afscheid nemen. We hebben helaas afscheid moeten nemen van twee leden van onze Netwerkgroep. Wij danken hen van harte voor hun inzet. Er zal een vacature uitgezet gaan worden voor het werven van nieuwe leden. Daarnaast werd er tijdens deze bijeenkomst, onder het genot van een hapje en een drankje, stilgestaan bij de conferentie in september georganiseerd door PPO-NK. Hier zal het Oudersteunpunt ook een workshop gaan verzorgen.

Contacten ouders met het Oudersteunpunt

  • Vanuit het Oudersteunpunt is er in de afgelopen periode door acht verschillende ouders contact gezocht. Vanuit drie gezinnen liep de ondersteuning nog vanuit de vorige periode. In de afgelopen periode zien we een verschuiving ontstaan van ondersteuning alleen telefonisch/digitaal naar fysiek afspreken op kantoor. Ook zien we dat meer vaders het Oudersteunpunt weten te vinden; voorheen waren dit met name moeders. Ouders weten het Oudersteunpunt op verschillende manier te vinden; via de website, schoolgids, via de huisarts, school, leerplichtambtenaar en CJG.

Op thema niveau wordt de inhoud anoniem teruggekoppeld naar PPO-NK zodat sommige vraagstukken op een andere manier onder de aandacht gebracht/ opgepakt kunnen worden.

Na elk contact vragen we ouders of zij hun ervaringen willen delen zodat andere ouders hiervan kunnen leren. Afgelopen periode is één ouder op dit verzoek ingegaan, hierbij de link naar het artikel met de titel: “Dyscalculie verdient meer herkenning én erkenning”

Dialoogsessie ‘In contact met ouders’

  • Op 17 feb, 8 maart en 12 mei jl. heeft drie keer de dialoogsessie ‘In contact met ouders’ plaatsgevonden. In eerste instantie beschikbaar voor directeuren en intern begeleiders. Verzoek was echter vanuit andere onderwijsprofessionals of zij ook mee konden doen; en zo geschiedde 😊 De dialoogsessie is gratis voor alle onderwijsprofessionals werkzaam op de scholen in Noord-Kennemerland. Vanwege het succes wordt het volgend schooljaar verlengd en op verzoek voor de al deelgenomen professionals zal er ook intervisie gaan plaatsvinden. Lees hier meer over de dialoogsessie.

Collegiale intervisie

  • Op 23 maart en 29 juni heeft er twee keer een online collegiale intervisie georganiseerd door het Oudersteunpunt voor collega Ouder- en jeugdsteunpunten in Nederland plaatsgevonden. Fijn om samen in op te trekken en te reflecteren om het nog beter te doen voor jongeren en ouders. Klik hier voor een kleine reflectie van dit Oudersteunpunt met de Vliegende Brigade van OCW.

Ervaringsdeskundige buddy

  • Er is een nieuwe ervaringsdeskundige buddy opgeleid. Hij is vanaf het nieuwe schooljaar 2023-2024 beschikbaar. De andere ervaringsdeskundige buddy’s zijn de afgelopen periode nog niet ingezet.

Oudercafé en thema café

  • Helaas zijn het Oudercafé en Thema café (Wanneer verwachtingen anders lopen) niet doorgegaan vanwege te weinig aanmeldingen. We gaan komend schooljaar onderzoeken hoe en/of we dit anders moeten gaan aanpakken.

PO-VO overleg Jeugd- en Oudersteunpunten

  • De afgelopen periode hebben we de tijd genomen om te onderzoeken hoe we het beste een jeugd- en Oudersteunpunt gedragen door PO-VO kunnen opzetten. Voor het Oudersteunpunt zijn we bezig met het schrijven van nieuwe teksten voor het VO. Daarnaast zijn we bezig met het ontwikkelen van een gezamenlijk logo, naam en website. Ook is het VO bezig met het in dialoog gaan met VO-scholen en andere onderwijsprofessionals. In het najaar zal dit verder uitgewerkt gaan worden en is de bedoeling om eind kalenderjaar 2023 live te gaan. Uiteraard worden alle stappen genomen met de input van ouders.

Voor het ontwikkelen van het jeugdigendeel zijn we in dialoog gegaan met jongeren uit het PO en VO. Daarnaast ook met verschillende professionals; te denken valt aan jongerenwerkers. Dit onderzoek zal zich verder gaan doorontwikkelen in het schooljaar 23-24.

Vertellis?!

  • In juli is er een pilot gestart met Vertellis?!: een online storytelling tool waarbij ouders 24/7 hun ervaringen (anoniem) kunnen delen over passend onderwijs. Wij hopen op deze manier nog meer van ouders te kunnen leren over wat goed gaat en nog beter kan. De output hiervan zal in de kwaliteitscyclus meegenomen worden van het Samenwerkingsverband PPO-NK en VO. Na de pilot zal Vertellis?! live gaan. Verwachting is laatste kwartaal 2023 of eerste kwartaal 2024.

Verslag 3e trimester periode

De Netwerkgroep van het Oudersteunpunt is in de periode sept-dec 2023 twee keer bij elkaar geweest en heeft een dialoogsessie op de conferentie in september verzorgt.

Hieronder een korte reflectie op de inhoudelijke punten waarover de dialoog is gevoerd:

  • 4 september 2023: Deze dialoogbijeenkomst stond in het teken van de voorbereidingen van de workshop 20 september.
  • 20 september 2023: Workshop ‘Met een knoop in je maag naar het MDO’ gegeven op de conferentie. Inleidend stukje met betrekking tot de workshop: Ouders zijn altijd aanwezig bij een MDO. Ben jij nieuwsgierig hoe een ouder bij een MDO zit? Wil je weten wat de ouder denkt en voelt? Hoe kun je hen, bij het welkom, al vol belangstelling ontmoeten? Deze workshop biedt een inkijkje in het perspectief van ouders, hoe een MDO er in de toekomst uit kan zien en wat het Oudersteunpunt voor jou kan betekenen.

NWG Oudersteunpunt: Margreth Hoek, Inge van der Voort, Jasmijn van Ipkens & Eva Schmidt-Cnossen.

  • 9 oktober 2023: Deze dialoogbijeenkomst zijn verschillende onderwerpen langsgekomen, te weten: Reflectie conferentie, PO-VO update, Dialoogsessie ouders inspectie – SWV, Vertellis Memo SOOS – 10 min etc. Ook hebben we het jaarplan en de wensen voor 2024 besproken.

Contacten ouders met het Oudersteunpunt

  • Vanuit het Oudersteunpunt is er in de periode sept-dec 2023 door 10 verschillende ouders contact gezocht. Hierbij zijn twee gezinnen intensief vanuit het Oudersteunpunt ondersteund.

Op thema niveau wordt de inhoud anoniem teruggekoppeld naar PPO-NK zodat sommige vraagstukken op een andere manier onder de aandacht gebracht/ opgepakt kunnen worden.

Collegiale intervisie

  • Op 16 november heeft het Oudersteunpunt een online collegiale intervisie georganiseerd voor collega Ouder- en jeugdsteunpunten in Nederland plaatsgevonden. Fijn om samen in op te trekken en te reflecteren om het nog beter te doen voor jongeren en ouders. Klik hier voor een kleine reflectie van dit Oudersteunpunt met de Vliegende Brigade van OCW.

Conferentie 12 december Ouder- en jeugdsteunpunten

  • Op 12 december heeft het Oudersteunpunt een actieve bijdrage gegeven aan de conferentie georganiseerd door OCW over de Ouder- en jeugdsteunpunten.

Afbeelding met kleding, vrouw, persoon, personAutomatisch gegenereerde beschrijvingEva is de regisseur van een van de eerste oudersteunpunten in Nederland, maar ook de eerste om te zeggen dat ze er nog lang niet zijn. Eva vertegenwoordigt de leercirkel die ook in de ontwikkeling van steunpunten van belang is. Steeds weer blijven ontwikkelen. Zij werken nu bv met buddy’s, zoeken daarin naar werkwijzen, zoeken samenwerkingen met collega’s en samenwerkingspartners en nu ook met jongeren. Dat vraagt een houding van voortdurend in ontwikkeling zijn. Eva is daarbij anderen graag tot dienst met intervisie en overleg. Ze heeft er namelijk alle belang bij dat het overal in Nederland goed in ontwikkeling komt. Ook dat kan ze haarfijn uitleggen.

Ervaringsdeskundige buddy

De nieuwe ervaringsdeskundige buddy is opgeleid en vanaf het nieuwe schooljaar 2023-2024 beschikbaar. De andere ervaringsdeskundige buddy’s zijn deze periode nog niet ingezet.

Wil je weten wat een Ervaringsdeskundige buddy doet? Klik op de link voor een artikel hierover.

PO-VO ontwikkelingen Jeugd- en Oudersteunpunt (JONK)

  • De afgelopen periode zijn we bezig geweest met de huisstijl, logo en website voor het Jeugd- en Oudersteunpunt. De ambitie is om medio februari live te gaan. Er zal dan een consulent van het PO en een consulent van het VO beschikbaar hiervoor zijn.

Voor het ontwikkelen van het jeugdigen deel zijn we in dialoog gegaan met jongeren uit het PO en VO. Daarnaast ook met verschillende professionals; te denken valt aan jongerenwerkers. Ook zijn we naar de bijeenkomt van het JPRA geweest op 2 oktober jl. Het jeugdigen stuk zal zich verder ontwikkelen in 2024.

Vertellis?!

  • De pilot van de online storytelling tool is in december afgerond. De feedback die ontvangen is, is verwerkt en gaat toegevoegd worden aan de definitieve tool. Medio februari zal ook deze manier van ervaringen ophalen bij ouders live gaan. De output hiervan zal meegenomen worden in de kwaliteitscyclus van PPO-NK.

Trefwoorden