Dekkend netwerk

  • dec 2018
  • PPO-NK - community beheer
  • ·
  • Aangepast nov 2019
  • 1044
  • secretariaat PPO-NK
  • Astrid Ottenheym MLE/ME
PPO-NK - community beheer
Jaarverslag 17-18 - Toekomst
  • Astrid Ottenheym MLE/ME
  • secretariaat PPO-NK

We zoeken, los van regels en protocollen, naar de beste oplossingen voor kinderen. Er zijn nog kinderen voor wie we niet altijd direct een passende onderwijsplek hebben. Daarom zijn ontwikkeling en innovatie noodzakelijk: zo blijven we een dekkend netwerk in onderwijs en zorg realiseren. Dit doen we door de arrangementen op de basisscholen, lokaal anticiperen in de werkgebieden, speciaal (basis) onderwijs en door aansluiting van onderwijs en zorg.

Toelaatbaarheid speciaal (basis)onderwijs
Als een kind een extra onderwijs- of ondersteuningsbehoefte heeft, wat gebeurt er dan? Allereerst voeren school, ouders, eventuele externe professionals, een consulent en het kind (als dat kan) een multidisciplinair overleg (MDO). Tijdens dat mdo wordt de noodzaak van toewijzing vastgelegd in een TOP dossier. Ook wordt een ontwikkelingsperspectief voor het kind gemaakt. Daarna vraagt de school waar het kind is aangemeld, een toelaatbaarheidsverklaring (TLV) aan. De toewijzingscommissie bekijkt of het kind toelaatbaar is. Dat doet zij door de kwaliteit en onderbouwing van het ontwikkelingsperspectief in TOP dossier te beoordelen.

We zien vanaf 2016 een groei in het aantal verwijzingen naar het speciaal (basis)onderwijs. Voor deze groei is nog geen eenduidige verklaring. Om die reden gaan we voorzichtig om met (de interpretatie van) de cijfers en zijn we met alle partijen bezig om het verhaal achter de cijfers te duiden. Zie ook aantal leerlingen .

Aantal toelaatbaarheidsverklaringen
In het schooljaar 2017-2018 zijn 378 toelaatbaarheidsverklaringen (TLV's) afgegeven. De meeste TLV’s kennen een looptijd van één tot twee jaar. De grafiek laat de verdeling zien over drie ‘bekostigingscategorieën’: laag, midden en hoog. In welke categorie iemand valt, hangt af van de complexiteit en intensiteit van de benodigde ondersteuning.

De meeste aanvragen voor nieuwe toelaatbaarheidsverklaringen kwamen van het basisonderwijs (62%), daarna volgde het speciaal onderwijs (32%) en de minste aanvragen waren afkomstig van het speciaal basisonderwijs (6%). Bij de aanvragen voor jonge kinderen vanuit de voorschool is het speciaal onderwijs de officiële aanvrager voor een toelaatbaarheidsverklaring.

Observatie- en interventieplaatsen
Soms is voor een kind een observatie of korte interventie noodzakelijk. Het doel daarvan is dat de kinderen daarna weer naar de eigen school teruggaan, waar nodig met extra ondersteuning. Om deze plekken te realiseren hebben we afspraken met de scholen voor speciaal (basis)onderwijs. Zij houden voor observatie of korte interventie stoeltjes beschikbaar. De inzet hiervan wordt geëvalueerd voor het kind. Ook kijken we jaarlijks of de vraag overeenkomt met de gereserveerde plekken. Dit schooljaar hebben in totaal 23 kinderen hiervan gebruikgemaakt; 12 op het speciaal basisonderwijs en 11 op het speciaal onderwijs.

Aansluiting onderwijs-zorg
We zijn continu bezig ons netwerk door te ontwikkelen, zodat het dekkend blijft. Op verschillende manieren bieden we voorzieningen waarin onderwijs en zorg samenwerken:

  1. De Netwerkgroep 2,5-7-jarigen (Alkmaar en Heerhugowaard). Op dit moment zijn er vier onderwijs-zorggroepen in de regio.
  2. Trimaran: voor hoogbegaafde kinderen die vastgelopen zijn in hun ontwikkeling. Het is nog een proef.
  3. De Boog is een samenwerking tussen Heliomare Onderwijs en Esdégé-Reigersdaal. De Boog is in maart 2018 gestart op initiatief van ouders voor kinderen met autisme.
  4. Buitengewoon Leren is een samenwerking tussen Ronduit Onderwijs en Stichting Landzijde. Sinds maart 2018 kunnen er kinderen geplaatst worden op een zorgboerderij waar een vaste leerkracht digitaal onderwijs verzorgt.
  5. Stichting KanZklas. Deze stichting is in het leven geroepen voor meervoudig ernstig beperkte kinderen en is in het najaar 2017 gestart.
  6. Ontmoetingen. Zorg- en onderwijsprofessionals ontmoeten elkaar regelmatig. Zij bespreken de vraag: wat is onderwijs en wat is zorg?
  7. Gesprekken. In alle werkgebieden voeren jeugdhulp en consulenten gesprekken met directeuren en IB’ers.
  8. Samenwerking met jeugdhulp. Het rendement hiervan is nog niet te beoordelen.
  9. Bestuurlijke agenda. Dit schooljaar is toegewerkt naar één bestuurlijke agenda van samenwerkingsverbanden en gemeenten voor de toekomst.
  10. Onderwijszorggroep de Alk, een samenwerking tussen Heliomare Onderwijs en de Waerden

Virtueel expertisecluster
Onze voorzieningen werken samen als een virtueel expertisecluster. Het cluster bundelt krachten en deskundigheid van de scholen voor speciaal (basis)onderwijs, onderwijs-zorggroepen en jeugdzorg. Zo kunnen we oplossingen bieden voor specialistische ondersteuningsvragen van kinderen, ouders en scholen op de basisschool of binnen de voorziening.